Παιδοδερματολογία

 
Η Παιδοδερματολογία αποτελεί κλάδο της Δερματολογίας και περιλαμβάνει το σύνολο των δερματικών εκδηλώσεων και παθήσεων που εμφανίζονται στα παιδιά.

Μερικά από τα συνηθέστερα δερματολογικά νοσήματα που εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία είναι τα ακόλουθα:
 
ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ/ΕΚΖΕΜΑ
 
 
Τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα;
Η ατοπική δερματίτιδα (ή ατοπικό έκζεμα) είναι μια χρόνια πάθηση που στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται κατά τη βρεφική ή παιδική ηλικία, ενώ μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή.
Ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο της «Ατοπίας». Η «Ατοπία» είναι όρος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια προδιάθεση για ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις και ένα σύνολο εκδηλώσεων, όπως η Ατοπική Δερματίτιδα, το Αλλεργικό Άσθμα και η Αλλεργική Ρινίτιδα.

Τι προκαλεί την Ατοπική Δερματίτιδα;
Η ατοπική δερματίτιδα είναι σύνθετη πάθηση, με πολλούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς (πχ. σαπούνια, απορρυπαντικά, αλλεργιογόνα, λοιμώξεις), αλλά και γενετικούς, να παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της.
Πρόκειται για διαταραχή της λειτουργίας του δέρματος ως φραγμού, που έχει ως αποτέλεσμα αυτό να γίνεται πιο ευπαθές σε λοιμώξεις και πιο διαπερατό σε ερεθιστικές ουσίες, με επακόλουθη εμφάνιση κνησμού και φλεγμονής.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική!

Είναι η Ατοπική Δερματίτιδα Κληρονομική;
Ναι, συχνά είναι κληρονομική. Προσβάλλει εξίσου αγόρια και κορίτσια.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της Ατοπικής Δερματίτιδας;
Η ατοπική δερματίτιδα είναι χρόνια και χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Το κύριο σύμπτωμά της είναι ο κνησμός. Ο ξεσμός του δέρματος σαν απάντηση στον κνησμό, ευθύνεται για τις δερματικές βλάβες που παρατηρούνται. Ο κνησμός μπορεί να είναι τόσο σοβαρός, ώστε να διαταράσσει την ποιότητα ζωής και τον ύπνο του παιδιού και της οικογένειάς του.

Πώς μοιάζει η Ατοπική Δερματίτιδα;
 
 
 
 
 
Η ατοπική δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρότητα του δέρματος, κνησμό και εξάνθημα, η εντόπιση του οποίου διαφέρει ανάλογα με την ηλικία.

Έτσι, στα βρέφη εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ στα παιδιά και στους ενήλικες εντοπίζεται συνήθως στα βλέφαρα, στο λαιμό, στην εσωτερική επιφάνεια των αγκώνων και των γονάτων και τέλος στα χέρια και στα πόδια.
 
 
 
 
Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται εκδορές (γρατζουνιές) από τον ξεσμό, ενώ οι προσβεβλημένες περιοχές συχνά επιμολύνονται από βακτήρια (αλλά και ιούς), συνηθέστερα από σταφυλόκοκκο, με επακόλουθη εμφάνιση βλαβών με πύον.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Ατοπικής Δερματίτιδας;
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα χαρακτηριστικά της ατοπικής δερματίτιδας είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από το δερματολόγο. Εξετάσεις αίματος συνήθως είναι περιττές.

Τι επιδεινώνει την Ατοπική Δερματίτιδα;
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ζέστη, γύρη, σκόνη, ακάρεα, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, μάλλινα ή συνθετικά ρούχα, ερεθιστικές ουσίες (πχ. σαπούνια, απορρυπαντικά και άλλα χημικά)
  • Ιώσεις μπορούν να προκαλέσουν έξαρση
  • Λοιμώξεις από βακτήρια (κυρίως σταφυλόκοκκο)
  • Οδοντοφυϊα στα βρέφη
  • Στρες
  • Σε ορισμένους ασθενείς τροφικά αλλεργιογόνα

Μπορεί να προληφθεί η Ατοπική Δερματίτιδα;
Για την πρόληψη των εξάρσεων της νόσου, καθοριστικό ρόλο παίζει ή σωστή περιποίηση του δέρματος και η αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων. Η συστηματική χρήση ειδικών ενυδατικών μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία του δέρματος ως φραγμού και να προλαμβάνει τις εξάρσεις της νόσου.

Πώς αντιμετωπίζεται η Ατοπική Δερματίτιδα;
Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά ή από του στόματος φάρμακα, ανάλογα με την έκταση και την ένταση των συμπτωμάτων.
Επισκεφθείτε το ιατρείο για οδηγίες που αφορούν στη θεραπεία, καθώς και ειδικές συμβουλές που βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη των εξάρσεων της νόσου.
 
 
 
ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ (Νινίδα)
 
ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΣ
 
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΠΙΛΟΙ (ΕΛΙΕΣ)
 
ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ
 
ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
 
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟ ΚΑΙ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ
 
ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ
 
ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ
 
ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Η ιατρός Κιριμλίδου Αικατερίνη διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας νεογνών, βρεφών και παίδων.

Παρέχονται ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των εξάρσεων της ατοπικής δερματίτιδας, καθώς και συμβουλές για τη θεραπεία συντήρησης και την πιθανή συσχέτιση με τροφικές αλλεργίες.
 
 
 

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Κιριμλίδου Αικατερίνη

 
Ιατρείο Θεσσαλονίκης: Μητροπόλεως 57
546 23 Θεσσαλονίκη
 
Τηλέφωνο:+302310269201
 
Δευτέρα-Παρασκευή 09:00 - 21:00
κατόπιν ραντεβού.
 
 
 
Ιατρείο Τρικάλων: Βύρωνος 12, 42100 Τρίκαλα
 
Τηλέφωνο:+302431077243
 
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού
 
 
 
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
 
 
 
 
 
 
AAD
 
 
 
EADV
 
 
 
ΕΔΑΕ
 
 
 
General Medical Council
 
 
 
HDS
 
 
 
International Dermoscopy Society